Barion Pixel
top of page

Álvemhesség kutyáknál: hogyan ismerjük fel és mit tegyünk?

Az álvemhesség a hormonális szabályozás zavara következtében előforduló biológiai állapot. Fontos leszögeznünk, hogy nem betegségről van szó: ez a kellemetlen állapot általában 2-3 hét után magától elmúlik, de néhány esetben komoly problémát is okozhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk gazdiként az álvemhesség ellen?


Kialakulásának oka

Ez a biológiai állapot nagy valószínűséggel a törzsfejlődés során alakult ki, hogy a nem ellő nőstények szükség esetén szoptatni tudják a falkában született kölyköket, ezzel is növelve túlélési esélyüket. Az álvemhességet a tüzelés után megemelkedett prolaktin nevű hormon (tejelválasztást serkentő hormon) váltja ki. A prolaktin szintjének emelkedése természetes folyamat, általában nem okoz tüneteket. Azt, hogy egyes kutyáknál miért vált ki álvemhességet, nem tudni. Bizonyos kutyafajtáknál gyakrabban előfordul, például a tacskóknál, valamint sokat babusgatott kutyusoknál is gyakrabban előfordulhat.


Tünetek

Az álvemhességet könnyen beazonosíthatjuk kutyánkon: az emlők megduzzadnak, beindul a tejelválasztás. Keresik a sötét helyeket, ahol elkezdenek vackot építeni, melybe mindenféle tárgyat, játékokat, textíliákat gyűjtenek maguk alá., Gyakorta „babusgatják” játékaikat, mintha a kölykei lennének, szomorkodás, étvágytalanság és "bújóssá" válás jellemző rájuk, vagy ellenkezőleg, agresszív viselkedés, étvágynövekedés és a képzelt kölykök "védelme". Az állat nyugtalan és levert.

Súlyosabb esetekben az emlőkben pangó nagyobb mennyiségű tej emlőgyulladáshoz vezethet, ennek jele az emlők bekeményedése, kivörösödése és fájdalmassá válása.
Kezelése

Általánosságban elmondható, hogy amíg az álvemhesség fennáll, az orvos nem ír fel gyógyszeres kezelést. Ha azonban a tejelválasztás aggasztó mértékű, vagy a kutya állapota súlyos viselkedési problémákat okoz, akkor szükséges az állatorvosi beavatkozás. Láz, fájdalmas, gyulladt emlők esetén is érdemes orvoshoz fordulni, aki fel tud írni megfelelő gyógyszert a hormonszint csökkentésére, az állapot megszüntetésére. Azonban megelőzésként az állatorvos előírhat hormonális kezelést, illetve indokolt esetben a méh és a petefészkek eltávolítása is ajánlott, ugyanis a gyakori álvemhesség növeli egy későbbi méhgyulladás kialakulásának esélyét.

Amennyiben a gyógyszeres és hormonális kezelések helyett szelídebb gyógymódot választanánk, jó alternatíva lehet a homeopátia. A homeopátia a kedélyállapotok figyelembevételével az alkati adottságokra összpontosítva szabályozza a hormonrendszer működését.


Mit tehetünk mi?

Az emlőmirigyek duzzanatát hideg vizes borogatással csökkenthetjük. Érdemes gallért adnunk a kutyára, hogy ne nyalogathassák emlőjüket, ezáltal is serkentve a mirigyszekréciót. Fogjuk diétás étrendre, ezzel mérsékelhetjük a tejelválasztást. Vigyük el nagy sétákra, mindennap alaposan mozgassuk át kutyánkat. Vegyük el játékait, amiket ebben az esetben kölykeként babusgatna. Akármennyire nehéz is, de kerüljük a simogatást és a szeretgetést, mert ezzel csak erősítjük anyai ösztöneit. Ezen tanácsokat megfogadva hamar, az esetek többségében könnyedén átvészelhetjük ezt az időszakot.


67 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page