Barion Pixel
top of page

A 6 legjobb kutyás sport

Kutyatulajdonosként bizonyára ti is tudjátok, milyen fontos a testmozgás kutyánknak egészsége megőrzésében, akárcsak nekünk embereknek. Az etetés, tanítás, szeretgetés mellett alapvető fontosságú kutyánk alapos átmozgatása életkorának és fajtájának figyelembevételével. Ezáltal támogatjuk mentális és fizikai jóllétét egész élete során.

Ma már számtalan lehetőségünk van arra, hogy kutyánkkal igazán sportos életet éljünk, és a napi testmozgás ne merüljön ki a kötelező egészségügyi sétában. Ezeket vesszük most sorra.


Agility

Az agility egy nagyon látványos, sokszínű sport, ahol a kutyának egy akadálypályán kell végig haladni a lehető leggyorsabban, a legkevesebb hibát vétve. A gazda testjelzésekkel, utasításokkal irányítja kutyáját a versenypályán, így az összhang nagyon fontos kettejük között. Magyarországon is népszerű sportágról van szó, számos kutyaiskola áll rendelkezésre, amelyben kipróbálnád kedvenceddel.


Cani-Cross

A cani-cross (kutyás-terepfutás) az atlétikus sportkategóriába sorolható, az állóképességre és a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt. Kutya és gazdája együtt teljesítik a versenytávot, méghozzá úgy, hogy a kutyahám és a gazdi speciális, versenyre kialakított öve egy hevederrel van összekötve. Ez a sportág bármilyen kutyával űzhető, jó eredményeket érnek el általában a vizslák, a juhász- és szánhúzó fajták. Kisebb testű kutyával érdemesebb kipróbálni a Cani-Walk-ot, mely lényegében ugyanaz, mint a cross, csak futás helyett sétálni kell.


Bikejoring

Ennél a sportnál a biciklis előtt fut kutyája, mégpedig úgy, hogy a kerékpár és a kutya hámja között póráz feszül. A feladat itt is azonos az előző sportágakkal: minél gyorsabban kell végigmenni a kialakított pályán. Nagyon izgalmas, ugyanakkor veszélyes sportról van szó: a legfontosabb a tökéletes összhang kutya és gazdája között.Dog Dancing

Ha egy picit könnyedebb sportra vágyunk, kutyánk pedig imádja a feladatokat, akkor a Dog Dancing-et érdemes kipróbálni, ahol kutya és gazdája egy 2-3 perces, saját összeállítású koreográfiát adnak elő. A versenyen a technikai kivitelezést és a kreativitást pontozzák.


Fresbee

Tulajdonképpen bárhol gyakorolhatjuk, ahol nagyobb tér áll rendelkezésünkre a dobáláshoz. A lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, majd visszasiessen gazdájához. Hamarosan a kutya is rájön, milyen jó érzés a levegőben elkapni a játékot, így lenyűgöző akrobatikus elemeket láthatunk tőle. Ezt is űzhetjük versenyszerűen, a profibbaktól már-már zsonglőrmutatványnak megfelelő bemutatót is láthatunk.Flyball

Egy igazi csapatjátékról van szó, ahol szintén számít a gyorsaság és a hibátlan feladatmegoldás. A pálya egymástól 3 méterre felállított négy akadályból áll, a végén egy labdakilövő szerkezettel. A csapatok négy-négy kutyából állnak, akik váltják egymást a pályán. A feladat lényege, hogy a kutya áthaladva az akadályokon odaszaladnak a labdakilövőig, ahol lábukkal működésbe hozzák a szerkezetet, a kirepülő, labdát elkapják, és az akadályokon keresztül visszaszaladnak gazdájukhoz. Ha a kutya hibázik, újra kell kezdeni a feladatot. Az a csapat nyer, akinek előbb visszaér mind a négy kutyája.
14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page