Barion Pixel
top of page

A világ legkisebb macskája - ismerjétek meg a rozsdafoltos macskát

Frissítve: jan. 22.

Jeleztétek, hogy kevés a macskás tartalom ezért egy cicás cikkel folytatjuk a blogsorozatunkat. A cicás témák bármilyen időszakban örökzöld témák. Most azt a kérdést tettük fel a Mancsonline blog szerkesztőségében, hogy vajon melyik a világ legkisebb macskája?

Forrás: Wikipedia


A Guinness Rekordok Könyve szerint Tinker Toy. Ő egy 1990 karácsonyán született cicus, aki a Forbes család tulajdonában volt. Ez a cica himalája és perzsa macska keveréke volt, magassága csak 7 centiméter, hossza pedig 19 centi (farok nélkül). Hatéves korában pusztult el, valószínűleg amiatt az egészségügyi mutáció miatt, ami a törpenövését okozta.


A kérdés viszont általánosságban vizsgáltuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik a legkisebb cicafajta és erre válaszként a rozsdafoltos macskát (Prionailurus rubiginosus) találtuk. Ő is a macskafélék (Felidae) családjába tartozik, de ezen sor legvégén áll. Hossza kb. 35−48 centi, a farka nagyjából fele annyi, mint a teste, tömege 90 dkg és 1,6 kiló között mozog. A házi cica ezzel szemben (Felis silvestris catus) 4-5 kiló között mozog, hosszban csak néhány pár centivel rövidebb. Hogy jobban érzékeltessük egy tengerimalac 80-100 deka is lehet, kb. ekkora a rozsdafoltos macska is.


Leggyakrabb előfordulási helye: Srí Lanka fordul elő, de szinte bármilyen terepen megél. Az éjszakai életet kedveli, kisebb madarakon, rágcsálók a tápláléka. Sajnos egyes régiókban a bundájáért és van ahol a húsáért is vadásszák Őket. Nehéz feladat háziasítani, ha valaki erre adja a fejét. Rejtőzködő, félős kisállat. Ritkán kapják lencsevégre.


A rozsdafoltos macska mellett a feketelábú macska (Felis nigripes) is nagyon kistermető cicaféle. Ő Afrikában él. Hossza 36−52 centi között mozog, tömege 1−2,5 kiló, szintén éjszakai állat. Ő nem mondható félénknek, mint a rozsdafoltos, mert elég harcias jószág hírében áll. Jól viseli a szomjúságot, több mint tízezer példány él vadon.Forrás: Wikipedia


A rozsdafoltos és a feketelábú macska egyaránt veszélyeztetett fajnak számít.

35 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page