Barion Pixel
top of page

Húsvét - mire figyelj oda ünnepekkor, ha van kutyád?

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Rengeteg hagyomány, népszokás kapcsolódik hozzá, gondoljunk csak a tojásvadászatra vagy a locsolkodásra. A nagy nyüzsgés-forgás, játék és pihenés közepette se feledkezzünk meg azonban kutyáinkról, akik szintén részt szeretnének venni a mókázásban. Nagyszerű, ha őket is bevonjuk a szórakozásba, néhány dologra azonban figyelni kell, hogy az ünnep számukra is biztonságos legyen.


Húsvéti tojás és csokoládé

Bármennyire is néz elragadóan kiskutyád, amikor kicsomagolod a húsvéti nyuszit vagy tojást, semmiképp ne adj neki belőle! A csokoládé egy teobromin nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely még kis mennyiségben is mérgező rájuk nézve. A csokoládé hányást, hasmenést, szívproblémákat, görcsrohamokat, remegést, hiperaktivitást, a súlyos mérgezés pedig akár halált is okozhat. Ha mégis megtörtént a baj, azonnal vidd állatorvoshoz! Előfordul, hogy a húsvéti csokitojás belsejében még kis műanyag játék is található, amihez semmiképpen sem férhet hozzá a kutyád, ugyanis ha lenyeli, az komoly gondot okozhat az emésztőrendszerében.
Húsvéti tojásvadászat

Remek móka a gyermekek számára az elrejtett csokitojások felkutatása a kertben. A játék végén mindenképp érdemes leellenőrizni, hogy valóban minden tojást megtaláltak-e, ellenkező esetben kutyánk fogja felkutatni majd befalni az édességet. Be is vonhatjuk azonban kedvencünket a vadászatba, ha részére jutalomfalatokat, számára is elfogyasztható csemegét rejtünk el.Egyéb húsvéti finomságok

Nem csak a csokoládéra, de egyéb húsvéthoz köthető ünnepi ételekre is figyelnünk kell négylábú társunk egészsége érdekében. Az aszalt gyümölccsel, mazsolával készült süteményekből semmiképp se adjunk kutyánknak, hiszen ezek számukra szintén mérgező ételnek számítanak!

Bármennyire is csábító, hogy ünnepi sülttel, sonkával kínáljuk kutyánkat, nem ez a legjobb táplálék kutyánk számára. A sok zsír és só megterhelő lehet emésztése számára, vagy akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. A cukormentes termékekben gyakran szereplő édesítőszer a kutyákra rendkívül mérgező. A legtöbb emlősben a xilitnek nincs hatása a vércukorszintre, kutyákban azonban gyors, hirtelen inzulin kibocsátást, és így a vércukorszint akár végzetes mértékű lezuhanását okozza. Kezdetben hányás, hasmenés, elesettség jelentkezik, mely görcsrohamokkal, komatózus állapottal folytatódik.


Tavaszi virágok

Néhány kedvenc tavaszi virágunk, mint a nárcisz, tulipán vagy krókusz mérgező lehet kutyánk számára. Elfogyasztásuk komoly problémákat okozhat, mint hányás, hasmenés, nyáladzás, levertség.

Még a vizet sem szabad meginnia, amelyben korábban virágok álltak, így minden ilyesmitől meg kell óvnod kedvencedet! Érdemes a kertben egy külön elkerített részen nevelgetni ezeket a tavaszi virágokat, ahol kedvencünk nem férhet hozzá.Ha a fent említett tanácsokat megfogadjuk, odafigyelünk kedvencünkre, garantált lesz a feltöltődés mind a kutya, mind a gazdi számára. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

5 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page