Barion Pixel
top of page

Hogyan csökkentik a kisállatok a vérnyomást, az elhízást, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét?

Kisállat tulajdonos vagy? Jó hírünk van! A kisállatok –különösen a kutyák– jót tesznek a vérnyomásnak, csökkentik az elhízás esélyét, és csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ó, igen, és többet is fogsz ezáltal keresni, mert kevesebbet is leszel betegállományban.


Azok a gazdik, akik kutyával vagy cicával rendelkeznek egészségesebbek, és ritkábban szenvednek szívbetegségben – állapította meg egy új tanulmány.


A kutyatulajdonosok voltak a legegészségesebbek. Mindezen egészségügyi előnyök nyilvánvaló oka – a több pénzkereseten kívül – az, hogy a kutyának sétálni kell, naponta akár többször is.


Az olasz Catania Egyetem kutatói 1769 ember szívbetegségének arányát vizsgálták, akiknek 42 százalékának volt házi kedvence, és ezek között összehasonlították a kutyatulajdonosok egészségi állapotát azokkal, akiknek más házi kedvencük volt.
A kutyatulajdonosok 29 százaléka volt elhízott, szemben a nem állattartók 32 százalékával, és a kutyával nem rendelkezők 37 százalékával. A kutyatulajdonosok átlagosan 76 kg-ot nyomtak, míg azok, akiknek nem volt kutyájuk, átlagosan 77 kg kilót.


Az általános egészségi állapotra vonatkozó pontszámban, ahol a 14 volt a legmagasabb pontszám, a kutyatulajdonosok átlagosan 10-et, a nem kutyatulajdonosok pedig kilencet értek el.


A kisállat tartás nem csak a szívnek tesz jót. A kutatás vezetője, Dr. Francisco Lopez-Jimenez azt mondja, hogy más tanulmányok kimutatták, hogy jót tesz a mentális egészségnek, és kevésbé érzi magát társadalmilag elszigeteltnek, amelyek szintén a szívroham kockázati tényezői.


IRODALOM

A legfrissebb 2022-es tanulmányukat angol nyelven itt lehet elérni:


102 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page