Barion Pixel
top of page

Kutya meleg van! Így óvd meg kedvenced a kánikulában

Végre beköszöntött az igazi nyár, amire oly régóta vártunk. Most, hogy 30 fok fölé kúszott a hőmérséklet, fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk kedvenceink védelmére is. Mire figyeljünk, hogy kutyusunk is gondtalanul élvezhesse a nyarat, és mit tegyünk, ha a hőguta jeleit észleljük rajta?Víz és árnyék


Ha udvaron tartjuk a kutyát, biztosítsunk számára állandó árnyékos helyet és friss vizet! Naponta többször ellenőrizzük vizét, és cseréljük azt. Ebben a melegben a kutyák vízfogyasztás is megnő. A kutyaház is lehetőleg árnyékos helyen legyen, pl. Egy fa tövében. Ha ez nem megoldható, feszítsünk a ház fölé egy ponyvát, vagy napernyőt, ami felfogja a sugarak nagy részét. Legjobb megoldás a szigetelt kutyaház, mely télen a meleget, nyáron a hűvöst tartja bent. A nagy forróságban fontos a házikó megfelelő szellőzése is. A ház alá helyezz téglát, amivel biztosítod alul is a szellőzését. Ha kutyánk különösen nehezen viseli a meleget, szerezzünk be neki hűsítő matracot.

Az udvaron tartott kutyákat érdemes naponta többször langyos-hűs vízzel lelocsolni. Ettől felfrissülnek és nyomban aktívabbak is lesznek. Ha szeretnek pancsolni, állítsunk fel nekik egy kis medencét, ahol megmártózhatnak amikor csak kedvük van. Ügyeljünk arra, hogy a kora reggeli vagy késő esti órákban sétáltassunk. Napközben a forró aszfalt megégetheti a mancsukat és napszúrást is kaphatnak. Akármilyen hosszúságú sétára is megyünk, mindig legyen nálunk friss víz és itató. Séta helyszínéül az árnyas parkok, erdők a legmegfelelőbbek. A hosszú, vagy dús bundával rendelkező kutyák szőrzetét érdemes megritkítani, rövidíteni. De vigyázzunk, túl rövidre ne vágjuk, ugyanis a kutya szőre is egyfajta védelmet jelent a meleg és a káros sugarak ellen!


Mik a hőguta tünetei és mit tegyünk?Ha a következőket tapasztalod kutyádon: gyors lihegés, erős nyálzás, szédelgés, elgyengülés, hányás, akkor kedvenced minden bizonnyal hőgutát kapott! Amilyen gyorsan csak lehet, vigyük hűvös helyre, töröljük ki szájából a nyálat, hogy megkönnyítsük a légzést. Ha lehetséges, tegyük a kutyát hűvös (nem jéghideg) vízbe. Az is remek megoldás, ha egy nedves törülközőt ráterítünk. Legyen előtte friss víz, hogy igyon, de semmiképp se erőltessük! Még ha úgy is találjuk, hogy a kutya sokkal jobban van, akkor is vigyük állatorvoshoz, aki megvizsgálja, szükség van-e további kezelésre.

(Képek: gettyimages.com, google)26 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page