Barion Pixel
top of page

Miért jár körbe a kutyám?

Frissítve: 2022. ápr. 1.

Valljuk be, a kutyák igen mókás lények, viselkedésük miatt gyakran csak kapkodjuk fejünket.

A mosdóba való követésünktől a furcsa dolgok nassolásáig számos viselkedésmódot meg kell szokni kutyaszülőként. És bár ezek a viselkedések többsége inkább vicces, nehéz megállapítani, hogy nem-e egészségügyi probléma okozza. Tehát ha észrevette, hogy a kutyája körkörösen futkos, olvasson tovább!


Amikor a kutyája körkörösen sétál, felmerülhet a kérdés: normális és pozitív ez a viselkedés? Lehetséges, hogy egészségügyi probléma befolyásolja egyensúlyukat? Ez komolyabb problémára utal? Mit tegyek ellene?

A kutyaviselkedés-szakértők szerint a kutyák körözése különböző dolgokat jelenthet. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a részletekre: a legfontosabb, milyen helyzetben fordul elő ez a magatartás?


Ártalmatlan viselkedés

Számos oka lehet annak, hogy a kutya körbe-körbe mozog, legyen szó jelölés előtti rituáléról vagy az ágyba fekvés előtti kényelemről, vagy akár a játék és az izgalom jeléről. Játékidő van, a kutya pedig körbe-körbe pörög, akár a farkát is kergeti - ebben az esetben ez az öröm kifejezése.

A pörgés a trükk gyakorlásra adott válaszként felkínált viselkedés is lehet. Sok kutyának megtanítják a "pörgés" trükköt, így amikor a kutyák izgatottak és jutalomfalatot akarnak, az első dolog, amit mutatnak, az egy pörgő kör.

Azt is észreveheti, hogy kutyája szeret ásni és pörögni, amikor nagy a hőség, mivel a kutyák megpróbálhatnak egy kis hőmérséklet-enyhítést elérni. Tehát a szabadban pörögve hűvösebb talajt készítenek a fekvéshez, ami kényelmesebb lesz az alváshoz, mert a hőmérsékletük ehhez fog igazodni.


Tehát, ha kutyája keringő viselkedése mellett kiegyensúlyozottnak és boldognak látja, akkor semmi ok az aggodalomra. Azonban ha kutyája gyakorta pörög, emellett zavarodottnak tűnik vagy rosszkedvűnek, akkor egészségügyi vagy pszichés problémákra is gyanakodhatunk.Egészségügyi probléma is lehet

A gyakori keringő viselkedést mutató kutyának idegrendszeri probléma is lehet, mely rohamokban nyilvánul meg. Figyeljük meg, ha ellenőrizetlen rándulást, eszméletvesztést vagy fókuszálási képtelenséget, hirtelen esést, harapást és nyáladzást tapasztalunk, forduljunk azonnal állatorvoshoz, hogy aki segít megállapítani a rohamok okát.

A körözés a stresszt átélő kutyák védekezési mechanizmusa is lehet. A kutyák, csakúgy, mint az emberek, OCD-vel is rendelkezhetnek. (OCD: obszesszív-kompulzív zavar, kényszerbetegség.) Ebben az esetben a kutyát a pörgés megnyugtatja. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy beszélünk egy kutyaviselkedési szakértővel vagy minősített kutyakiképzővel, hogy megtudjuk, mi segítheti a kutyát abban, hogy ellazuljon és átvészelje ezeket a pillanatokat.

A keringés másik lehetséges oka a belső fülfertőzés is lehet. Ha észrevesszük, hogy miközben forognak, dörzsölik a fejüket, az fülgyulladás jele lehet. Tehát, ha ez nem szokványos, vagy azt veszi észre, hogy kutyája nem találja meg a kényelmes pozíciót, vagy fejét oldalra billenti, vigyük állatorvoshoz.


Idősebb kutyák

Idős kutyáknál okozhatja a körkörös mozgást a Vestibularis betegség. Ez a kór a vesztibuláris rendszert érinti, amely az egyensúlyért felelős, és alapvetően a belső fülből, az agytörzsből és az agy bizonyos részeiből áll. A szűk körözés mellett a nystagmus (a szemek különböző irányú villogása), valamint az esés, dőlés vagy a fej megbillenése is tünete.

Az idősebb kutyáknál előforduló másik gyakori állapot a Cushing-kór, amely az agyalapi mirigyhez és a mellékveséhez kapcsolódó hormontöbblet eredménye. A betegség viselkedésbeli változásokat okozhat, beleértve a pörgést, valamint szőrhullást, gyengeséget és túlzott étvágyat, folytonos szomjúságot és gyakori vizelést.

Egy másik gyakori állapot, amelynél ezt a viselkedést tapasztalhatjuk, a demencia. Tünetei továbbá a tájékozódási zavar, az alvás és/vagy az étvágy megváltozása, az ürítési balesetek és a visszahúzódó viselkedés.


Egy körben sétáló kutya viselkedésének tehát sokféle oka lehet, pozitív és negatív is, így valóban nehéz lehet megállapítani, hogy szőrös családtagjaink csak mókáznak, vagy esetleg egészségügyi probléma húzódik meg a háttérben. A legfontosabb, hogy figyeljünk kedvenceinkre, és ha a normális, megszokott viselkedéstől eltérőt tapasztalunk, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét.


Mancsonline.hu: Keress pénzt kutyasétáltatással és kisállatok elszállásolásával

45 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page