Barion Pixel
top of page

Kedvenced is felkészült a nyárra?


A nyári utazási szezon bejövetelével a gazdiknak rengeteg dolguk van: nyaralás előtt a megfelelő helyen történő elhelyezéstől kezdve, a házi kedvencek nyugalmának megőrzésén keresztül az augusztusi tűzijátékig stb.. Felmérésünk alapján minden ötödik gazdi válaszolta azt, hogy soha nem hagyta még magára a kedvencét néhány óránál hosszabb időre.

Kisállat-szakértőkkel együttműködve összeállítottuk a tökéletes házi kedvenc nyári útmutatót. Minden témakörhöz tartozik található egy grafika is, amely olyan tippeket tartalmaz, melyeket érdemes szem előtt tartani augusztus 20.-án, kerti grillezéskor, utazás közben a legnagyobb forróság közepette vagy a szabadtéri kalandok során egyaránt. Tudd biztonságban kedvencedet, és legyen kellemes nyaratok!


1. Hogyan nyugtassuk meg kedvenceinket tűzijáték esetén

2. Biztonságosak a grill finomságok kisállataink számára?

3. Hogyan enyhítheted kutyád szeparációs szorongását

4. Hogyan utazz biztonságosan kedvenceddel?

5. Mennyi a túl sok? Nyári biztonsági tippek a kisállatok szocializációjához

6. Mielőtt sétára indultok kedvenceddel ellenőrizd a járda hőmérsékletét eszköz hiányában a tenyereddel

7. Vízi tippek kedvenced számára


1. Hogyan nyugtassuk meg kedvenceinket tűzijáték esetén

Fél a kutyád a tűzijátéktól? Nem vagy egyedül: a gazdik 51%-a nyilatkozott úgy, hogy kedvence fél a tűzijátéktól. További 19% még nem tudja, hogy a zaj megijeszti-e vagy megterhelheti-e a kedvencét. Ha nem vagy biztos benne, még mindig jobb az óvatosság, különösen olyan tűzijátékokkal teli ünnepeken, mint például az augusztus 20.-i rendezvények.

De ez nem csak a házi kedvencek számára jelent stresszt: a gazdik 44%-a aggódik amiatt, hogy kedvencét a tűzijáték megrémíti, 46%-a pedig teljesen elkerüli az augusztus 20.-ünnepségeket. A gazdik közel fele (45%) azt is elárulta, hogy aktívan keresi az új tippeket és trükköket kutyája és macskája megnyugtatásához.


Ha osztozol kedvenced tűzijátékkal kapcsolatos aggodalmában, mi segítünk. A legjobb dolog, amit tehetsz? Tervezz előre.


Érdemes időben gondoskodni kutyád biztonságáról?

Nem vagy biztos benne, hogy kedvenced tart-e a tűzijátékkal vagy más hangos zajokkal kapcsolatos hanghatásoktól? Ahhoz, hogy ezt kiderítsd figyelni kell, hogyan reagál a hirtelen jött, hangos hanghatásokra. Ha nincs ilyen szituáció és közeleg az ünnep, ki lehet őket tenni hasonló hangoknak és megfigyelni a reakciókat.


Megpróbálhatsz egy tűzijátékról készült videót alacsony hangerőn lejátszani, és a reakciótól függően folyamatosan növelni. Ha kedvenced elbújik, behúzza a farkát, vagy a félelem egyéb jeleit mutatja, akkor valószínűleg jobban oda kell majd rá figyelned később.

Először is: Ha tudod, hogy tűzijáték lesz, tervezd meg, hogy házi kedvencedet biztonságos környezetben tudhasd. Ha a szabadban vannak és megijednek, könnyen megszükhetnek, eltévedhetnek vagy megsérülhetnek.


Proaktívan kell hozzáállni és előre tervezni, olyan lehetőségeket keresve, melyek nyugtatólag hatnak kedvencedre, például egy szorongásoldó borogatás vagy nyugicsomó. Ezekkel a módszerekkel és sok öleléssel együtt növelhetitek a biztonságérzetét (figyelj, hogy ne sugározz ilyenkor sem frusztrációt, mert az állatok azt megérzik és még jobban felerősítheted a folyamatot). Megpróbálhatod úgy is elterelni kedvenced figyelmét, hogy felhalmozod kedvenc csemegéjét körülötte, veszel neki egy kirakós játékot, vagy közös játékokat terveztek erre az időszakra.

Ha nagyon szorongó kisállattal állunk szembe, érdemes megkérned állatorvosodat, hogy írjon fel olyan készítményt, mely megnyugtatja kutyádat vagy macskádat stresszes esemény, például tűzijáték esetén.


2. Biztonságosak a grill finomságok kisállataink számára?

A 10 leggyakoribb grillétel, amitől javasolt távol tartani kedvenceinket.

A nyári grillezés egy már klasszikussá váló hagyomány hazánkban is, mely összehozza a családokat, a barátokat és a szomszédokat egyaránt – és a persze kedvenceink is hivatalosak ezekre a partikra. Ha Te a gazdik azon 58%-ának egyikébe tartozol, akik háziételekkel etetik kedvenceiket, fontos tudni, hogy mely grillételek lehetnek károsak. Általában érdemes elkerülni, hogy macskád vagy kutyád grill ételt egyen, beleértve a maradékot is, mivel az káros összetevőket, például hagymát is tartalmazhat.


A megkérdezett gazdik azonban csak 41%-a mondták azt, hogy biztosan tudják, mely ételek biztonságosak kedvenceik számára, további 17% pedig elismeri, hogy egyáltalán nem érzi magát magabiztosnak a témában. Sajnálatos módon minden ötödik kisállat tulajdonos nyilatkozott arról, hogy akaratlanul nem biztonságos háziételekkel etette korábban kedvencét, amitől meg is betegedett.


Emellett a gazdik közel harmada vallotta be, hogy kedvencei gyakran csennek el ételt az asztalról, közel egynegyedük pedig arról nyilatkozott, hogy kedvence legalább alkalmanként ezt megteszi.


Ha ezen a nyáron gyakran grilleztek majd, akkor érdemes felfrissíteni a tudásunkat arról, mely összetevők lehetnek veszélyesek kedvenceitek számára. Ha nem vagy biztos bizonyos ételekben ne aggódj, nem vagy egyedül! A gazdik 63%-a keres rá az interneten, hogy megtudja, biztonságos-e az adott étel a kisállatok számára vagy sem.

Hogyan károsíthatják a grillételek házi kedvenceinket – és hogyan kerülhetsz el egy állatorvosi találkozót emiatt?

Ez a házi kedvencekről szóló nyári tippsorozat esetenként sok önkontrollt kívánat majd. Bár kutyád szívesen rágcsálja a maradék kukoricacsutkát, ne hagyd. A kutya könnyen lenyelheti a nagy kukoricacsutkát, ami fulladáshoz vezethet. Nyilvánvalóan a kutyák is szeretnének egy falatot a grillen sercegő húsból, de legyél következetes. A sós, zsíros húsok, például a zsíros hamburger vagy a fűszeres kolbász súlyos gyomor-bélrendszeri zavarokat, és az arra érzékeny kutyáknál hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak.


Ha Te inkább halrajongó. vagy, ne engedd Őket a nyers lazac közelébe se. A nyers lazac gyakran tartalmaz olyan parazitát, amely ártalmatlan az emberre, de veszélyes a kutyákra. A főtt lazacot azonban már bátrabban megoszthatod vele, mivel ez a parazita a főzési folyamat során elpusztul.


Ne adj kutyádnak hagymát és fokhagymát vagy mazsolát és szőlőt tartalmazó táplálékot, mivel ezek az ételek mérgezőek lehetnek számukra. A cseresznye nagy mennyiségben mérgező, és magokat tartalmazhat, melyeket a kölyökkorban lévő kiskedvencek nem fognak tudni kiköpni. A csonthéjas gyümölcsök általában ezért is veszélyesek. Az avokádót is kerülni kell.


Ne adj a kutyusodnak csontokat! Különösen a főtt csirkecsontok jelentenek komoly egészségügyi veszélyt.

A kutyákra káros egyéb gyakori grillételek közé tartozik: az avokádó, a szőlő, a hagyma és a csokoládé is.

Egy másik veszélyes összetevő, amire figyelni kell, gyakran megjelenik a cukormentes vagy csökkentett desszertekben: a Xilit.


Bár ez a lista nem teljes, érdemes észben tartani, ahogy egyre jobban belemegyünk nyári programok sűrűjébe. Mentsd el ezt a listát, és oszd meg barátaidal és családjukkal egyaránt.


3. Hogyan enyhítheted kutyád szeparációs szorongását?

Ha stresszesen, idegesen reagál közvetlen azelőtt amikor elmész otthonról és távollétedben mikor ő egyedül marad, akkor nagyon valószínű, hogy szeparációs szorongással küzd. A gazdik közel háromnegyede (72%) aggódik kutyájának szeparációs szorongása miatt, utazásaik tervezése során. Ennek ellenére 17%-uk nem tervezi, hogy célzottam felkészítse őket.


A gazdik legnagyobb aggodalma, hogy kutyájuk szomorú (54%), szorongó (50%) és/vagy saját magára veszélyes (36%) lehet távollétük idején. Mindezek a szeparációs szorongás jelei. Ha magatokra ismertél, akkor érdemes átgondolni, hogyan tervezd meg a rövidebb-hosszabb távolléteidet. Feladatunk, hogy megértsük kedvencünk egyedi igényeit.


A gazdik több mint 80%-a észleli kutyáján a szeparációs szorongás jeleit, melyek magukban foglalhatják a következőket: nem esznek vagy nem játszanak, ha egyedül maradnak, bepisilnek, idegesen járkálnak vagy éppen menekülni próbálnak, nyöszörögnek, vonyítanak, ugatnak vagy verejtékeznek.

A szeparációs szorongás megelőzésének kulcsa a felkészülés

Megnyugtathatod a szeparációs szorongással küzdő kutyádat, olyan kezelési stratégiákra összpontosítva, melyek összhangban vannak kutyád komfort szintjével. Próbálj ki különböző játékokat és biztosíts olyan környezetet, hogy biztonságos, vidám térré varázsold a környezetét. Ahelyett, hogy hirtelen hosszabb időre hagyod egyedül, lassan növeld a külön töltött időt az utazást megelő időszakban. Így kutyád hozzászokik ahhoz, hogy távol vagy, még akkor is, ha egyben megbízol egy szittert a felügyeletével.


El tudod érni, hogy ne stesszeljen a kulcsok csörgésére vagy annak látványára, hogy felveszed a cipődet, ha ezek után a műveletek után nem hagyod el rögtön a lakást és vele foglalkozol. Mindezzel segítheted elkerülni a szorongás fokozódását.


Egy másik módja a stressz csökkentésének, hogy eltereled a figyelmét. Készítsd ki a kedvenc játékokait, hogy élvezhesse az időtöltést, amíg a szitterrel van. Győződj meg arról, hogy ezek olyan játékok, melyekkel kutyád biztonságosan játszhat, akkor is ha magára marad.


Ha csak néhány órára leszel távol, bekapcsolva hagyhatod a TV-t vagy a rádiót, hogy nyugtató fehérzajhatást keltsenek, és csökkentsék annak esélyét, hogy minden apró hangra ugatni kezdjen. Ha kedvenced különösen ideges típus, konzultálj állatorvosoddal olyan nyugtató hatású készítmények alkalmazásáról, melyek segíthetnek enyhíteni a stresszt.


4. Hogyan utazz biztonságosan kedvenceddel?

Közös utazást terveztek? Egy kisállatot magunkkal vinni egy kirándulásra szórakoztató és emlékezetes élmény lehet, és nyilvánvalóan sok kisállat tulajdonost foglalkoztat ez az ötlet: Az idén tavasszal és nyáron utazó gazdik többsége (56%) azt tervezi, hogy magával viszi a kutyáját, és 47%-uk ezt szeretné megtenni.


A gazdik több mint harmada attól tart, hogy kutyáját összezavarhatják a különböző szagok és hangok, és csaknem negyedük attól tart, hogy nem fér hozzá a kutyus gondozásához szükséges eszközökhöz. Ráadásul a gazdik 37%-a idén először utazik kutyájával.


Azok, akik már gyakorlott közös utazók, a többsége (59%) elismerte, hogy volt már olyan utazáson kedvencével, melyet követően rájött, hogy túl hosszúnak bizonyult. Mindig jó reálisan látni kedvenceink szükségleteit illetően. Végül is a vakációnak szórakoztatónak és pihentetőnek kell lennie.


Ha azt tervezed, hogy magaddal viszed kutyádat egy kirándulásra, ne felejtsd a listát! Akár repülővel, akár autóval utazol, jó ötlet vinni magaddal néhány fontos összetevőt (és tartalékot!).

Mindig vigyél magaddal tartalék felszerelést is, ha hosszabb utazásra indultok

Természetesen tudni fogod, hogy vinned kell magaddal a pórázt, de mi a helyzet a tartalék pórázzal? A pórázok elveszhetnek vagy megsérülhetnek. Könnyű becsomagolni őket, így mentő ötlet lehet, ha viszel magaddal még egyet tartalékba. Ugyanebben a szellemben, amikor élelmiszereket és finomságokat csomagolsz, feltétlenül vigyél magaddal többet, mint amennyit eredetileg terveztél. Előfordulhatnak késések, és nehéz lehet hirtelen beszerezni a kutyád számára megfelelő eledelt.


A biológiailag lebomló kakiszacskó nyilvánvalóan kötelező minden útra, az összecsukható étkezési- és vizestálkával egyetemben. Rendkívül praktikusak az utazáshoz, mivel kis helyet foglalnak el, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy kutyádnak megfelelő táplálékot és folyadékot biztosítsanak, bárhol is legyetek.


Végül, de nem utolsósorban vidd magaddal az orvosi kiskönyvet vagy kisállat útlevelet, ami pár ezer forintból megvan és a háziorvosod gyorsan ki tudja állítani. A szabályozás helytől és légitársaságtól függően változhat, ismerd meg az aktuális követelményeket, melyek mind hozzájárulnak az utazási tervek gördülékenyebbé tételéhez.


5. Mennyi a túl sok? Nyári biztonsági tippek a kisállatok szocializációjához

Kutyusod jól érzi magát a tömegben? Nyári mulatság, ha elviszed kutyádat egy szabadtéri fesztiválra vagy népszerű eseményre. A gazdik körülbelül 25%-a még nem biztos abban, hogy a kutyája jól bírja-e a tömeget. További 31% mondta azt, hogy tudja, hogy kutyája nem érzi jól magát a forgalmas helyeken. A tömegben előforduló szorongás nem ritka, de szerencsére jól kezelhető.


Néhány gazdit furdal a lelkiismeret, ha kijavítja kutyusa rossz szokásait (például a kutyusod túl sokat ugat a lakásban), vagy ha szabályokat, és bizonyos határokat tanít neki. A kutyák nem neheztelnek ránk, ha kijavítjuk a rossz szokásaikat, ezt sose felejtsük el. Inkább örülnek, hogy tanulhatnak, és növekedhetnek. Ezért is nagyon fontos, hogy kutyánk felé csak is szeretetet sugározzunk, amikor épp nyugodt, és engedelmes. Meg kell jutalmaznunk az általunk elvárt viselkedés betartásáért, és ki kell javítanunk a nem kívánt szokásait.


Segít felépíteni a kutyák bizalmát, és magabiztosságát, ha kapcsolatban állnak emberekkel és más négylábúakkal (akár még a munkahelyedre is magaddal viheted). Mivel szóban nem tudjuk velük megértetni a társadalmi szabályokat, rendkívül fontos, hogy megtanuljunk az energián, és a testbeszéden keresztül kommunikálni. Szőrös kis családtagunk ezt a nyelvet beszéli.


Azok a kutyák, akiknek nem volt pozitív, és sikeres tapasztalatuk, félni fognak a környezetüktől. Ez kutyád számára stresszes környezetet eredményez, ami miatt negatív módon fog reagálni. Szőrös kis barátod sikeres szocializálásához kulcsfontosságú, hogy rendesen megtanulja, hogyan kell másokkal ismerkedni, és jó kapcsolatot fenntartani. Ez különösen fontos akkor, amikor kisgyerek érkezik a családba.


6. Mielőtt sétára indultok kedvenceddel ellenőrizd a járda hőmérsékletét eszköz hiányában a tenyereddel.

Ha tenyeredet a járdára helyezed és 5 másodpercen belül túl forrónak érzed, az túl forró kutyád számára.


Ha kisüt a nap, valószínűleg még több időt szeretnél a szabadban tölteni a kutyáddal, igaz? De ahogy a hőmérséklet emelkedik, úgy egyre jobban kell ügyelni arra, hogy kedvenced mancsait megvédd a forróságtól.


Tudod mekkora az a hőmérséklet ami már égető kutyád mancsának? Ha nem, nem vagy egyedül – a gazdik 56%-a arról számolt be, hogy nem tudja, vagy bizonytalan a kérdésben. Egy másik tipp: ha a járda túl meleg ahhoz, hogy mezítláb ráállj, akkor az valószínűleg túl meleg lesz kutyád mancsának is.

Így működik: Még ha a levegő hőmérséklete enyhe is, az aszfalt akkor is forró lehet a kutya mancsának. Amikor a levegő hőmérséklete 25 °C, az aszfalt 51,5 °C lehet. Ahogy a higanyszál emelkedik, ez csak egyre veszélyesebb lesz. A levegő hőmérsékletének egy fokos változása is hatalmas ugrást jelenthet az aszfaltfelület hőmérsékletében. Például: Ha kint 30 °C, az aszfalt 57 °C. Ha a hőmérséklet 30,5 °C-ra változik, az aszfalt 62,5 °C-ra ugrik.


A kutya mancspárnáinak védelme és az égési sérülések megelőzésének egyik módja, ha kutyacipőket alkalmazol. Lehet, hogy kicsit sután néznek ki, valószínűleg ezért a gazdik többsége (61%) nem próbálta még ki őket, de a kutyacipők fontos szerepet játszhatnak a nyári biztonságban.

Tartsd hűvösen kutyája mancsát, sétál füvön vagy földön. A sétákat kora reggelre vagy késő estére is időzítheted, amikor kint hűvösebb van.


7. Vízi tippek kedvenced számára

Sokak számára a nyár egyik legjobb része a szabadba járás és a kalandozás. A kutyatulajdonosok számára ez gyakran azt jelenti, hogy magukkal viszik kedvencüket az utazásra! Ha kalandvágyról van szó, azt tapasztaltuk, hogy:

· a gazdik közel fele (47%) elviszi kutyáját kirándulni vagy táborozni ezen a nyáron

· 46%-uk azt tervezi, hogy el akarja vinni úszni kutyáját

· 29%-uk arról nyilatkozott, hogy magával viszi a kutyáját a csónakra vagy vízibiciklire


A megkérdezettek több mint fele (53%) számolt be arról, hogy kutyája tud úszni, 26% azt mondja, hogy nem biztos abban, hogy kedvence tud-e, és 21% azt mondta, hogy kutyája nem tud. Nyugodtabbá és kényelmesebbé teheted kutyád strandon való tartózkodását, ha mentőmellényt vásárolsz számára. A kutya mentőmellények egyrészt támaszként szolgálnak, amikor a kutyák megtanulnak úszni, másrészt biztonságot nyújtanak a víz közelében, még akkor is, ha nem úsznak.

Kutyád úszási képességén kívül többet kell figyelembe venni – ha a helyi vizekben szeretne megmártózni, akkor fontos tudnod, hogy a környéken milyen kockázatokkal kell számolnod.

Ha kutyád meg is tanult úszni, soha ne hagyd magára a vízben. Ha kutyád tétovázik, inkább ne erőltesd. Hagyd, hogy a saját tempójában lépjen a vízbe. A segítő induláshoz óvatosan bátorítsd őket úgy, hogy sekély vízben sétálsz velük. Amikor mélyebb vízbe kezd süllyedni, támaszd meg kezeddel a hasukat, amíg mind a négy lábukkal kényelmesen nem tempóznak.

Amikor kutyád biztonságáról van szó a szabadban, rendkívül fontos a behívás. Ez azt jelenti, hogy amikor hívod a kutyádat, oda is megy hozzád. Gyakorold a megbízható behívást úgy, hogy magadhoz rendeled kutyádat, miközben még a sekély vízben van. Bátoríthatod kedvenc játékával vagy finomsággal a kezedben.


Néhány tipp: Vigyél magaddal egy olyan kutyabarátot, aki már tud úszni, hogy megadja kutyádnak a kezdőlöketet.


És végül, de nem utolsósorban figyeld a kimerültség jeleit. Ne hagyd úszni a kutyádat, ha túl fáradtnak tűnik. Hiszen az úszás kemény munka!

Ajánlott cikkek:

Mancsonline.hu: Keress pénzt kutyasétáltatással és kisállatok elszállásolásával

Miért biztonságosabb a Mancsonline-on foglalni?

Hol található a Mancsonline app?

167 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page