Barion Pixel
top of page

Utazás és nyaralás kedvenceddel

Örömteli és pihentető együtt nyaralni a kutyával, ha alaposan megtervezzük az utat és mindenre felkészülünk. Így nem érhet minket meglepetés és kutya, gazdi egyaránt feltöltődhet a vakáción.

  1. Utazási mód

  2. Az utazáshoz nélkülözhetetlen felszerelésről se feledkezzünk meg

  3. Egyéb tudnivalók


Utazási mód

Amennyiben autóval vágunk neki az utazásnak, figyeljünk arra, hogy másfél-két óránként megálljunk pihenni, hogy a kutya mozoghasson, igyon és elvégezze a dolgát. Ne hagyjuk egyedül az autóban a nagy melegben, vagy erős napsütésben. A kutyák nem képesek rá, hogy megfelelően szabályozzák testhőmérsékletüket, így hamarabb is kapnak hőgutát, mint az ember. A kutya helyét ráccsal válasszuk le az autóban, így hirtelen fékezésnél sem repül előre. Speciális biztonsági öv is létezik kutyák számára, mely baleset esetén óvja a sérüléstől, és megakadályozza, hogy zavarja a vezetőt. Hordozót vagy boxot is beszerezhetünk az utazáshoz: félősebb kutyák nagyobb biztonságban érzik magukat egy ilyen hordozóban utazáskor.

A távolsági buszokon kézipoggyász méretű szállítóeszközben utasonként egy kutya szállítható. Ha zárt szállítóeszköz nélkül utazik, akkor egy buszon egyszerre csak egy kutya szállítható. Ebben az esetben póráz és szájkosár használata kötelező. A kutya szállítása vonaljegy megvásárlásával kivitelezhető. A vonatra jóformán ugyanezek a szabályok vonatkoznak. Szállíthatjuk boxban, vagy anélkül, szájkosárral és pórázzal. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. 20 kg-nál nehezebb kutya csak a személykocsi peronján szállítható. A szállítás módjától függetlenül részükre jegy váltása kötelező.


A repülővel történő szállítás lelkileg és fizikailag is megterhelő lehet az állatnak. Amennyiben a kutya repülőn történő szállítása nem kikerülhető, alaposan járjunk utána kötelezettségeinknek, ugyanis minden légitársaságnál más-más szabályok vannak. Kutyánk az utastérben, vagy a csomagtérben utazhat. Általánosságban elmondható, hogy az 5 kg-nál nem nehezebb ebeket szállító boxban felengedik a fedélzetre. Ha a csomagtérben fog utazni, tágas kennelt biztosítsunk számára. 6-8 órával az indulás előtt már ne adjunk neki enni, és nyugtatót se adjunk, ugyanis a légnyomásváltozás miatt ez trombózist okozhat. Chip, útlevél, veszettség elleni oltás szükséges.


Az utazáshoz nélkülözhetetlen felszerelésről se feledkezzünk meg Chipjét ellenőrizzük le, megfelelően működik-e és az aktuális címet, adatokat tartalmazza-e. Érdemes a kutya nyakörvére bilétát tennünk, melyen a telefonszámunk szerepel, ha elveszne a kutya. Oltási kiskönyvét is vigyük magunkkal, illetve külföldi utazásnál útlevélre is szükségünk lesz. Póráz, nyakörv, hám, kakiszacsi legyen nálunk. Vigyünk magunkkal edényt, vizet, ételt az útra. Ha az állat rendszeresen gyógyszert kap, azt se felejtsük otthon. A kutyus plédje vagy játékai az otthon biztonságát jelentik számára a nyaraláson is.


Egyéb tudnivalók

Bár a kutyák jól úsznak, mégis adjunk rájuk mentőmellényt, ha a parttól messze, nyílt vízen hajózunk. Keressünk kutyabarát szálláshelyet, éttermet, és foglaláskor jelezzük a szállásadó felé, hogy kutyával érkezünk. Ne felejtsük, a kutya olyan, mint egy gyermek, folyamatos felügyeletet igényel!


Ha a nyaralás idejére a kutyát szívesebben hagynánk otthon, könnyedén találhatunk olyan embert, aki felügyeletet vállal és távollétünkben vigyáz kedvencünkre. A Mancsonline ebben szeretne a gondoskodó gazdik segítségére lenni: látogasson el az oldalra, ahol kiválaszthatja a megfelelő szittert kedvence számára!

13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page